Feestelijk opening Wetenschapsdag

Feestelijke opening van de Wetenschapsdag op het Theda Mansholt College.

Op dinsdag 4 juni 2019 heeft de vaksectie Natuur- en Scheikunde (NASK) van het Theda Mansholt College en de Rutger Kopland School weer een Wetenschapsdag georganiseerd voor alle 3e klas leerlingen op het vmbo.

Opening
De Wetenschapsdag startte om 8.30 uur op het Theda Mansholt College aan de Sikkel 3 in Delfzijl. De rappers van de hiphop formatie HWM zorgden voor een energieke opening. De officiële opening werd verricht door René Paas, de Commissaris van de Koning, met feestelijke confetti kanonnen.

Programma

Voordat de officiële opening plaats vond was er eerst nog een koffiemoment met René Paas en een aantal leerlingen. Het gesprek ging over de wetenschap en de ontwikkelingen hiervan. Zo vertelde René Paas; ’30 jaar geleden werd er gevraagd of mensen interesse hadden in een mobiele telefoon. Uit onderzoek bleek dat er niet veel interesse was. Tegenwoordig zit de mobiel aan jullie vastgeplakt. Zo zie je maar dat tijden veranderen.' Wat als ik jullie vraag wat jullie vinden van een zelf-rijdende auto?’ De reactie van een leerling hierop was dat hij daar niet in geloofde dat die er ooit zou komen. ‘We spreken elkaar over 10 jaar wel eens weer’; zei René Paas al lachend. Na het gesprek en de opening startte het programma. Groepjes leerlingen volgden demonstraties, workshops en lezingen over innovatieve ontwikkelingen die verzorgd werden door bedrijven, scholen en instellingen. 

Prikkelende Wetenschap

Vaksectie NASK van het Theda Mansholt College wil met deze Wetenschapsdag de vmbo-leerlingen prikkelen door ze kennis te laten maken met de wetenschap.  Er werden lezingen gegeven op het gebied van sterrenkunde, energie van de toekomst en forensische psychologie. Verder waren er demonstraties met o.a. vloeibaar stikstof en een bionische hand.

Daarnaast waren er diverse workshops en was de “jouw energie van morgen” truck aanwezig. De bedrijven, scholen en instellingen die deze activiteiten verzorgden vertelden over de nieuwste ontwikkelingen. Dat vonden de leerlingen erg leuk en interessant. Zij zijn tenslotte ook de groep die deze ontwikkelingen later in hun carrière in de praktijk vorm gaan geven.